Branje: 9 min

Kako na spletno mesto pravilno nastaviti Meta Pixel?

Izkoristite vse prednosti, ki vam jih prinaša nastavitev Meta pixla na vašo spletno stran. To orodje namreč omogoča, da sledite vedenju vaših uporabnikov po njihovem kliku oglasa. Znanje, ki ga pridobite, lahko s pridom uporabite za učinkovitejše personaliziranje oglasov.

blog kako nastaviti meta pixel

Kazalo vsebine

Kaj je Meta pixel in zakaj je ključen za uspeh vaših oglasnih kampanj?

Meta piksel je orodje, ki vam pomaga razumeti, kako uspešni so vaši Meta oglasi. Deluje tako, da spremlja, kaj ljudje počnejo na vaši spletni strani po tem, ko kliknejo na oglas. Z njim nato lahko izboljšate delovanje svojih oglasov tako, da jih vidijo pravi ljudje. Na primer, če je nekdo obiskal stran z določenim izdelkom, mu lahko kasneje prikažete oglas za ta isti izdelek.

Orodje zbira podatke o tem, kako se obiskovalci vedejo na vaši spletni strani. To vključuje dejanja, kot so nakupi ali dodajanje izdelkov v košarico. Meta ta dejanja imenuje “dogodki” in ponuja 17 vrst standardnih dogodkov, ki jim lahko sledite z uporabo piksla. 

V spletni prodaji najpogosteje sledimo naslednjim dogodkom:

 • PageView” in “ViewContent

Ta dva dogodka vam pomagata razumeti, kateri izdelki ali strani pritegnejo največ pozornosti. Tako lahko optimizirate ponudbo in ciljate oglase na obiskovalce, ki so si ogledali določene izdelke.

 • “AddToCart” in “InitiateCheckout” 

Ta dva dogodka sta ključna za razumevanje, kje v procesu nakupa obiskovalci opustijo dejanje. Z analizo tega lahko izboljšate postopek nakupa in zmanjšate stopnjo zapustitve košarice.

 • “Purchase”

Ta dogodek vam omogoča merjenje donosa na oglaševalsko porabo (ROAS) in optimizacijo za dejanja, ki prinašajo dejanske prihodke.

Z uporabo teh dogodkov lahko e-trgovci bolje razumejo vedenje obiskovalcev, optimizirajo svoje oglaševalske kampanje in povečajo prihodke. Dogodki “AddToCart”, “ViewContent” in “Purchase” služijo kot temelj za dinamični remarketing, ki cilja uporabnike z oglasi za izdelke, ki so jih že ogledali ali dodali v košarico. Ta personaliziran pristop povečuje možnost konverzije in omogoča boljšo izrabo oglaševalskega proračuna.

Navodila za ustvarjanje Meta piksla

Če še nimate ustvarjenega Meta piksla, ta postopek začnite v zavihku “Upravitelj dogodkov” (ang. Events Manager) v Meti. 

Navodila za ustvarjanje Meta pixla v Meti - korak 1.

Potem na levi strani menija kliknite na gumb “Povezava do virov podatkov” (angl. Data Source) nato izberite “Splet” (angl. Web) in za nadaljevanje pritisnite “Začni” (angl. Get Started).

Navodila za ustvarjanje Meta pixla v Meti - korak 2.

Izberite možnost “Facebook Pixel” in nato kliknite na “Poveži” (angl. Connect).

Navodila za ustvarjanje Meta pixla v Meti - korak 3.

V naslednjem koraku poimenujete vaš Meta piksel in dodate vaše spletne strani (neobvezno). Za nadaljevanje pritisnite “Nadaljuj” (angl. Continue).

Ko je vaš Meta piksel ustvarjen, ga dodajte na vašo spletno stran. 

Navodila za ustvarjanje Meta pixla v Meti - korak 4.

Namestitev Meta piksla na spletno stran

Meta piksel lahko na spletno stran dodate z ročno integracijo ali integracijo prek partnerskih platform.

 1. Ročna integracija

Če imate specifične potrebe ali želite večji nadzor na procesom dodajanja piksla, je ročna namestitev dobra izbira.

Namestitev Meta pixla na spletno stran - ročno 1.

Pri ročni namestitvi prilepite kodo Meta piksla v kodo glave vaše spletne strani, tik pred zaključno oznako </head>. To morate storiti na vsaki strani ali v predlogo glave, če jo uporabljate. Kliknite na “Nadaljuj” za zaključek namestitve.

Namestitev Meta pixla na spletno stran - ročno 2.

Ko je piksel dodan na vašo spletno stran, morate vklopiti funkcijo “Automatic Advanced Matching”. Ta vam bo pomagala bolj natančno slediti konverzijam in ustvarjati večje baze ciljnih občinstev.

Namestitev Meta pixla na spletno stran - ročno 3.

Potem greste na naslednji korak – “Add Event Code”.

Namestitev Meta pixla na spletno stran - ročno 14

Odpre se novo okno, kamor vnesete URL vaše spletne strani. Nato kliknite na “Odpri spletno stran” (angl. Open Website).

Namestitev Meta pixla na spletno stran - ročno 5.

Meta bo ponudila seznam predlaganih dogodkov. Izberite dogodke, ki jim želite slediti. Nato kliknite na “Potrdi” (angl. Confirm).

Po potrditvi je vaš piksel ustvarjen in pripravljen za sledenje aktivnosti na vaši spletni strani.  Preden pričnete z oglaševalskimi kampanjami, ne pozabite preveriti, da je Meta piksel pravilno nameščen

 1. Integracija s pomočjo partnerskih platform

Če uporabljate platforme, kot so npr. Shopify, WordPress ali Google Tag Manager, lahko Meta piksel enostavnejše in hitrejše vključite v vašo spletno stran kar z integracijo prek partnerskih platform. Ta način je tudi tehnično manj zahteven.

Integracija s pomočjo partnerskih platform - nastavitev Meta pixla pri izbranem partnerju.

Woocomerce: vtičnik Pixelyoursite

Da boste lažje implementirali Meta piksla in standardne dogodke, uporabite vtičnik “Pixel Your Site”. Z njim lahko piksel enostavno naložite prek urejevalnika vaše spletne strani. Postopek je videti takole:

 • Izberite zavihek “Vtičniki” → “Dodajte”. Nato v iskalnik vtipkajte “pixelyoursite”.
 • Izberite in naložite vtičnik “PixelYourSite -– Your smart PIXEL (TAG) Manager”. 

Za zagotovitev varnosti priporočamo, da pred namestitvijo opravite varnostno kopijo spletne strani, čeprav praviloma s tem vtičnikom ni težav.

Integracija s pomočjo partnerskih platform - nastavitev Meta pixla v Woocommerce 1.

V nastavitvah vtičnika PixelYourSite najprej vnesite ID Facebook piksla, ki ga lahko najdete v Facebook Business Managerju pod “Business Settings” → “Data Sources” → “Pixels” ali v zavihku “Events Manager”. Vsak piksel ima svojo unikatno identifikacijsko številko. 

Po vnosu ID-ja shranite nastavitve. Če je bil piksel že pred tem nameščen na spletno stran, ga je potrebno odstraniti. Če ne želite uporabiti vtičnika, je možna tudi ročna implementacija piksla in standardnih dogodkov v skladu s temi navodili: Uradna dokumentacija za implementacijo Facebook piksla.

Integracija s pomočjo partnerskih platform - nastavitev Meta pixla v Woocommerce 2.

Po vstopu v Nastavitve vtičnika se pomaknite do zavihka “Events” → odsek “General”. Tam omogočite funkcijo “Enable Events” in shranite spremembe.

Integracija s pomočjo partnerskih platform - nastavitev Meta pixla v Woocommerce 3.

V zavihku WooCommerce poiščite odsek “General” in omogočite funkcijo “Enable WooCommerce set-up”. Nato shranite nastavitve.

Integracija s pomočjo partnerskih platform - nastavitev Meta pixla v Woocommerce 4.

V zadnjem koraku se  v zavihku WooCommerce pomaknite navzdol, vse do odseka “Default E-Commerce events”. Preverite, da so omogočeni vsi ključni dogodki ali “events”. Če uporabljate brezplačno verzijo vtičnika, boste imeli dostop do vseh ključnih funkcionalnosti, zato nakup plačljive verzije običajno ni potreben. Če boste želeli uporabljati več pikslov, brezplačna verzija ne bo dovolj.

Integracija s pomočjo partnerskih platform - nastavitev Meta pixla v Woocommerce 5.

Shopify

Če želite povezati Meta piksel s svojo Shopify trgovino, morate najprej pridobiti posebno kodo, imenovano “Pixel ID”. To storite tako, da odprete “Events Manager” v Facebook Business Managerju, izberete svoj piksel in kliknete na “Setup”. Tam boste videli svojo Pixel ID kodo, ki jo shranite za naslednji korak.

To kodo sedaj dodajte v svojo Shopify trgovino po naslednjih korakih:

 • Prijavite se v Shopify in pojdite v meni “Online Store”.
 • Kliknite na “Preferences”  (slov. Nastavitve).
 • Poiščite odsek “Facebook Pixel” in v prazno polje, označeno kot “Facebook Pixel ID”, vnesite kodo, ki ste jo shranili prej.
 • Kliknite na “Save” (sl. Shrani), da zaključite postopek.

Magento

Če želite na svojo Magento spletno trgovino dodati Meta piksel, je postopek podoben kot pri Shopifyju. Najprej boste potrebovali Pixel ID kodo, ki jo dobite v “Events Managerju”  v Facebook Business Managerju.

Ko imate to kodo, za dodajanje Pixla v Magento trgovino sledite tem korakom:

 • Prijavite se v upravljalno ploščo Magenta.
 • Pojdite v meni “Stores” (slov. Trgovine) in nato izberite “Configuration” (slov. Nastavitve) v odseku “Settings”.
 • Na levi strani menija izberite “Sales” (slov. Prodaja), nato pa “Facebook Pixel” pod odsekom “Facebook”.
 • V polje “Facebook Pixel ID” vnesite kodo, ki ste jo prej shranili.
 • Omogočite možnost “Enabled” (slov. Omogočeno), da aktivirate piksel..
 • Končate tako, da kliknete na “Save Config” (slov. Shrani konfiguracijo).

S tem ste uspešno integrirali Meta piksel v vašo Magento trgovino. Začel bo zbirati podatke o obiskovalcih in vam pomagal učinkoviteje usmerjati Facebook oglaševalske kampanje.

Preverjanje delovanja

Po namestitvi Meta piksla je pomembno, da preverite, ali deluje pravilno. Za to lahko uporabite Facebook Pixel Helper ali funkcijo “Test Events” v vašem Events Managerju.

Izbira med orodjema Test Events in PixelYourSite je odvisna od vaših specifičnih potreb. Za osnovno preverjanje delovanja piksla je Test Events odlična brezplačna opcija. PixelYourSite pa vam omogoča naprednejše funkcije in večji nadzor nad sledenjem, a prinaša dodatne stroške, če se odločite za njegovo plačljivo različico.

Facebook Pixel Helper

Po obisku vaše spletne strani kliknite na razširitev FPH (Facebook Pixel Helper). Odprlo se bo pojavno okno, kjer boste lahko preverili pravilno delovanje vašega piksla. Če je vse v redu, se prikaže obvestilo, ki potrjuje pravilno delovanje.

Facebook Pixel Helper

Če piksel ne deluje pravilno, boste prejeli informacije o napaki, ki vam bodo pomagale pri popravkih.

Events Manager v Facebook Business Managerju

Za osnovno preverjanje delovanja lahko uporabite tudi testne dogodke v Events Managerju. Sledite tem korakom:

 • Prijavite se v svoj profil v Facebook Business Managerju, kjer ste ustvarili piksel.
 • V levem meniju izberite “Events Manager” in nato na seznamu izberite svoj piksel.
 • Kliknite na “Test Events” v levem meniju.
 • Na vrhu strani izberite piksel, ki ga želite preveriti, in vnesite testne dogodke, ki jih želite sprožiti. Na primer, če želite preveriti sledenje za ogled strani izdelka, vnesite URL te strani.
 • Po vnosu testnih dogodkov kliknite “Open Website” ali uporabite svojo spletno stran za sprožitev teh dogodkov.

Ko boste uspešno sprožili testne dogodke, bodo ti prikazani v odseku “Test Results”, kjer lahko preverite, ali so dogodki pravilno konfigurirani in zbrani.

Izzivi v prihodnosti: brskalniki lahko omejijo sledenje Meta pixla

Trenutno večina sistemov za sledenje uporablja piškotke tretjih oseb za beleženje dejavnosti uporabnikov, med njimi tudi Facebook Pixel. V letu 2024 bo več kot 85 % brskalnikov privzeto blokiralo te piškotke, vključno z Googlovim brskalnikom Chrome. Ko se to zgodi, ne bomo več sposobni identificirati uporabnika prek pikslov.

Kako pomembno je to za e-trgovino? 

Izguba sledljivosti uporabnika pomeni, da ne boste več mogli slediti uporabnikom, pripisovati njihovih dejanj, optimizirati oglaševalskih kampanj, izvajati ponovnega trženja ali graditi ciljnih občinstev na spletu. To lahko resno vpliva na uspešnost vašega spletnega poslovanja, zato je pomembno, da se pripravite na te spremembe v spletnem okolju. 

Z bližajočimi se omejitvami piškotkov tretje osebe, kot je Facebook Pixel, je ključno najti učinkovite alternativne načine za sledenje in analizo obiskovalcev spletnih strani. Eno izmed močnih orodij, ki vam lahko pomaga nadomestiti sledenje prek piškotkov, je Conversion API.

Kaj je Conversion API?

Conversion API je orodje, ki omogoča prenos podatkov o dejavnostih obiskovalcev spletne strani neposredno v platforme za oglaševanje, kot je Facebook Ads, ne da bi bili odvisni od piškotkov. To pomeni, da lahko še vedno sledite konverzijam, analizirate uporabniške vzorce in optimizirate svoje oglaševalske kampanje, tudi če piškotki tretje strani niso na voljo. 

Več o orodju Conversion API preberite v našem blogu, kjer ga natančneje opišemo in razložimo, zakaj je pomemben. 

Viri: 

 1. https://www.adsmurai.com/en/articles/facebook-capi-google-tag-manager
 2. https://help.shopify.com/en/manual/promoting-marketing/analyze-marketing/meta-pixel
 3. https://www.facebook.com/business/help/952192354843755?id=1205376682832142

Sorodne vsebine

Kategorije