Branje: 7 min

Smernice v letu 2022 na področju UI/UX dizajna

Ljudje smo vizualna bitja, zato lahko s pomočjo premišljenega in uporabniku prijaznega dizajna vaše spletne strani povečate svojo konkurenčno prednost. Zahvaljujoč novim tehnološkim rešitvam lahko še bolj izstopate in poskrbite, da se bodo obiskovalci radi vračali na vašo spletno stran. Preverite, kakšne bodo smernice na področju UI/UX dizajna v letu 2022.

Smernice v letu 2022 na področju uprabniške izkušnje

Kazalo vsebine

Kakšne bodo smernice v letu 2022 na področju UI/UX dizajna?

V zadnjih dveh letih smo bili priča nekaterim bistvenim spremembam v digitalnem svetu. Zaradi strožjih ukrepov vse več časa preživimo na spletu, čemur priča tudi dejstvo, da število spletnih strani iz dneva v dan raste. Če so si v preteklosti za učinkovito in privlačno spletno mesto prizadevali le tisti najbolj “napredni”, pa se je to v zadnjem času korenito spremenilo. Danes ima že vsako podjetje svojo spletno stran – kar je tudi prav – zato je konkurenca na spletu močnejša kot kadarkoli prej. 

Ljudje smo vizualna bitja, zato lahko s pomočjo premišljenega in uporabniku prijaznega dizajna povečate svojo konkurenčno prednost. Zahvaljujoč novim tehnološkim rešitvam lahko še bolj izstopate in poskrbite, da se bodo obiskovalci radi vračali na vašo spletno stran. Preverite, kakšne bodo smernice na področju UI/UX dizajna v letu 2022.

Umetna inteligenca (AI – Artificial Intelligence)

Umetna inteligenca, ki temelji na podatkih, bo integrirana v skoraj vsak izdelek, ki si ga lahko zamislimo. Zahvaljujoč strojnemu učenju (ang. machine learning) se je količina časa in truda, ki smo ga morali grafični oblikovalci vložiti v pripravo dizajna v preteklosti, bistveno zmanjšala. Še nedolgo nazaj smo morali razmišljati o vseh možnih rezultatih, ki bi jih želel videti uporabnik in načrtovati procese, ki so nam omogočili zadostno količino informacij ter nam zagotovili, da jih v procesu ne izgubimo.

Ker je umetna inteligenca postala bistveno bolj napredna, nam lahko pomaga storitve popolnoma prilagoditi uporabniku – bolj kot slednji uporablja neko storitev ali izdelek, bolj se mu ta lahko prilagodi. Ta postopek personalizacije poveča konverzije in naredi UX izkušnjo veliko boljšo. Je pa uporabniško izkušnjo priporočljivo predvideti že v fazi načrtovanja prenove spletne strani. Več o tem si lahko preberete v našem vodiču 30 nasvetov za prenovo spletnega mesta.

Umetna inteligenca je danes prisotna kamorkoli se obrnemo. Nekaj ​​odličnih primerov implementacije AI (Artificial Intelligence) so tedenski izbori pesmi na Spotifyju in izbori priljubljenih video vsebin na Netflixu. Obe platformi imata integrirano strojno učenje za ustvarjanje predlogov, prilagojenih uporabniku. Kar pa tem ne le pomaga, da se počutijo bližje izdelku, ampak jim tudi prihrani veliko časa (vir: Workshopper).

smernice uporabniške izkušnje 2022
Netflix – Integriran AI (Artificial Intelligence)

Zasnova aplikacij za velike zaslone

Ko podjetja, kot je Google, posodobijo svoje sisteme in programsko opremo, morate biti na preži, ker te spremembe neizogibno vplivajo na to, kako bodo razvijalci in grafični oblikovalci ustvarjali v bližnji prihodnosti. Googlov sistem oblikovanja Material Design, ki je bil ustvarjen za pomoč ekipam pri ustvarjanju visokokakovostnih digitalnih izkušenj za Android in splet, je nedavno razširil svoje prilagodljive zmogljivosti. Postavil je na primer smernice za pripravo dizajna na tabličnih in namiznih računalnikih, ki se jih je vsekakor priporočljivo držati (vir: Material Design).

Material Design lahko grafičnim oblikovalcem in razvijalcem pomaga pri pripravi aplikacij, ki temeljijo na komponentah – tako za pametne telefone kot tudi za tablične in namizne računalnike. Postavitev in odzivnost komponent sta odslej vključeni v njegove smernice skupaj s posodobljeno dokumentacijo o načrtovanju, ki vsebuje navodila, kako prilagoditi aplikacije za velike zaslone v letu 2022 (vir: Material design).

Sharing not telling

Gre za nov trend ali zgolj za brezčasen nasvet? Ljudem lahko izdelke ali storitve na vaši spletni strani približate z vizualnimi podobami in interakcijami, ki presenetijo in pritegnejo. Leta 2022 bo na spletnih straneh moč opaziti več “flowa”, videli pa bomo tudi več videoposnetkov in animacij v ozadju, ki bodo pritegnili pozornost obiskovalca (vir: Creative Blog).

Z uporabo mikrointerakcij in mikroanimacij lahko svoji spletni strani vdahnete življenje in energijo. Naj bodo subtilne, a dovolj opazne, da vam pomagajo izstopati. Le pomislite na majhne animacije, ki se sprožijo s pomikanjem miške na določen del strani. Ko miško premaknete nad gumb ali del spletnega mesta in določen element spremeni barvo ali se ikona rahlo premakne, vam to hitro ukrade pozornost, saj vas vizualno pritegne. 

Animacije so še posebej uporabne za ponazoritev zapletenih konceptov in procesov, saj uporabniku omogočajo njihovo lažje razumevanje. Preproste in prefinjene animacije lahko vaše sporočilo ponazorijo na način, kot ga besede nikoli ne bi mogle.

smernice uporabniške izkušnje 2022
Google Local Guides daje vtis preprostega načina delovanja s pomočjo animacij in opisov

Preprostost

Podjetja se bodo v letu 2022 soočala z velikimi izzivi. Zapletenim obrazcem, ki so za uporabnika vse prej kot prijazni, saj se zaradi njih težko znajde na strani, se izogibajte v velikem loku. Kaj pa ima to opraviti s spletnim oblikovanjem? 

V letu 2022 bo aktualna predvsem uporaba manjše količine besed, več pomirjujočih barv in zelo jasnih pozivov (CTA-jev). Delo grafičnih oblikovalcev se bo v tem letu še bolj vrtelo okoli zagotavljanja čim boljše uporabniške izkušnje. Če je bila v preteklosti večina vsebine strnjena na eni strani brez kakršnihkoli interakcij ali animacij, pa bodo spletne strani odslej oblikovane tako, da bo vsebina predstavljena na zanimiv način, uporabnike pa bodo še bolj spodbujale k raziskovanju po strani.

Medtem ko je bila še do nedavnega v središču spletnega oblikovanja infografika – tesno oblikovana, usmerjena s tipografijo in prostorsko zgoščena – bo grafično oblikovanje leta 2022 težilo k bolj “clean” dizajnu. 

Spletni obrazci naj bodo čim bolj preprosti in enostavni, da se izognete izgubi potencialnih strank. Več “obveznih” polj kot vsebuje obrazec, večja je možnost, da se obiskovalec spletne strani umakne, še preden ga prepričate v nakup. Zato dobro premislite, katere informacije resnično potrebujete v obrazcih in ne dodajajte odvečnih polj. Zapomnite si, da je manj več.

smernice uporabniške izkušnje 2022
menudurable.ca – Uporaba barv z enostavno ikonografijo

3D in animacija

Tega trenda nismo postavili na prvo mesto, ker 3D grafika in animacija svetu grafičnih oblikovalcev dominirata že dolgo. 3D je prisoten že zadnja štiri leta in to se še ne bo kmalu spremenilo. Vse več grafičnih oblikovalcev ga namreč integrira v spletna mesta in ciljne strani. 3D si vsekakor zasluži (p)ostati eden izmed top trendov tudi v letošnjem letu, saj so realistične 3D oblike v kombinaciji z gibanjem za uporabnike vedno presenetljive in lažje razumljive kot ilustracija.

Animacija bo prav tako predstavljala pomemben trend spletnega oblikovanja v letu 2022, saj bo vaša spletna stran brez nje najverjetneje videti nedokončana in “mehka”. Mešani slog animacije postaja vse bolj priljubljen, in sicer kombinacija “stop-motiona” ter 2D in 3D animacije (vir: UX planet).

smernice uporabniške izkušnje 2022
Koncept landinga za predstavitev satelita (Conzeptzilla)

Zaključek

Kateri izmed zgoraj naštetih trendov se vam zdi najbolj obetaven? Dizajn se kar naprej spreminja, toda pomen oblikovanja kot takega ostaja enak. Slediti smernicam je vsekakor priporočljivo, saj se vam lahko v nasprotnem primeru kaj hitro zgodi, da vaša spletna stran ne bo konkurirala ostalim, posledično pa ne bo imela konverzije. Seveda pa sami najbolje poznate svojo spletno stran in kje je še prostor za izboljšavo.

Vas zanima, kako vam lahko pomagamo do večje konkurenčnosti in privlačne spletne strani? Oglasite se na brezplačen začetni posvet.

Viri:

Creative Blog. 5 exciting web design trends for 2022. Dostopno prek: https://www.creativebloq.com/features/web-design-trends-2022

Material Design. Introducing Material Design Guidance for Large Screens. Dostopno prek: https://material.io/blog/material-design-for-large-screens 

UX planet. UI/UX Design Trends Of 2022 You Need To Сatch Up To. Dostopno prek: https://uxplanet.org/ui-ux-design-trends-of-2022-you-need-to-%D1%81atch-up-to-d02ff6623d5a 

Workshopper. The Latest UX & UI Design Trends to Watch Out For (2022). Dostopno prek: https://www.workshopper.com/post/ux-trends 

Sorodne vsebine

Kategorije