Branje: 3 min

Kaj je safe.si in zakaj ga je dobro poznati?

Varnost na spletu in družabnih omrežjih je vse pogostejša tema, sploh ko govorimo o osveščanju otrok in mladostnikov. Spletna stran safe.si otroke, najstnike, starše in učitelje osvešča o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Pri uporabi družbenih omrežij je starševski nadzor nujen.

Družabna omrežja in varnost

Kazalo vsebine

Safe.si je spletna stran, ki otroke, najstnike, starše in učitelje osvešča o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Mlajše generacije so odraščale z družabnimi omrežji, za katere starejše generacije (straši) še niso slišali. Mnogokrat se zgodil, da mladi uporabljajo aplikacije na način, da o sebi delijo preveč informacij. Starši pa se tega pogosto niti ne zavedajo. Safe.si starše in učitelje o tem osvešča in jim da vpogled v potencialno nevarno obnašanje mladostnikov na spletu.

 

Splet in družabna omrežja

Z razvojem spleta so začele vznikati številne aplikacije. Glavna značilnost informacijske revolucije je vse večja gospodarska, socialna in tehnološka vloga informacij. Informacijska družba je družba, kjer je uporaba, ustvarjanje, distribucija, manipulacija in vključevanje informacij pomembna dejavnost. Splet in razvoj socialnih omrežij sta prinesla marsikaj dobrega, pa tudi veliko slabega. Po eni strani ogromen doseg informacij in novih znanj, po drugi strani zlorabo istih informacij in nove vrste kriminalnih dejanj.

Družabna omrežja in mladi

Strokovnjaki opozarjajo, da smo odrasli premalo pozorni, kako preživljanje časa na socialnih omrežjih vpliva na najstnike. Kraljevo združenje za javno zdravje je izvedlo raziskavo, v kateri so mladostnike (14–24 let) v Veliki Britaniji vprašali, kako platforme družbenih medijev vplivajo na njihovo zdravje in počutje. Rezultati raziskave so pokazali, da so Snapchat, Facebook, Twitter in Instagram privedli do povečanih občutkov depresije, tesnobe, slabe podobe telesa in osamljenosti. Zato je starševski nadzor nad uporabo družbenih omrežij pri mladostnikih, ki si še oblikujejo samopodobo, nujen.

Varni internet nasveti

Na spletni strani safe.si najdete nasvete o varni rabi spleta in socialnih omrežij za stare in mlade. Vsebine osveščajo o identiteti in zasebnosti, spletnem in mobilnem trpinčenju, prekomerni rabi novih tehnologij in njihovih posledicah. Pa tudi o zaščiti računalnikov in mobilnih naprav, kar zna najbrž bolj zanimati starše. Tu najdete tudi različna gradiva in priročnike. Za vse pa znajo biti zanimivi kvizi, s katerimi lahko zelo dobro ocenite svoje obnašanje na internetu. Tukaj so priložnosti, da se naprej sami naučimo varne in etične rabe interneta in nato o tem učimo mlade.

Neprimerne in nelegalne spletne vsebine

Ko govorimo o neprimernih in nezakonitih vsebinah na spletu, imamo v mislih spletni grooming, seksting, nasilje na spletu, zavajajoče vsebine in spletno piratstvo. Otroci in mladostniki že od malega odraščajo s socialnimi omrežij (Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp idr.). Večina teh aplikacij ponuja tudi možnost zasebne komunikacije. Ta ne poteka vedno samo med prijatelji. Z otrokom lahko stik naveže tudi odrasla, neznana oseba. Družbena omrežja izkoriščajo tudi sovražno nastrojene skupine za širjenje svojih idej. Bodite tudi kritični do vsega, kar preberete na internetu. Veliko je tudi t. i. fake news oz. lažnih novic.

 

Varnost na socialnih omrežjih

Uporabniki med brskanjem po družbenih omrežjih ali storitvah za sabo puščajo digitalne odtise. »Paradoks zasebnosti« je pojav, ko posamezniki, ki trdijo, da so zaskrbljeni glede svoje zasebnosti v spletu, ne ukrepajo dovolj za zaščito svojih računov. Nekateri od teh osnovnih ali preprostih varnostnih korakov vključujejo brisanje piškotkov, zgodovino brskalnika ali namestitev antivirusnega programa za računalnik. To se zgodi, ko se ljudje zavedajo tveganj, a ne verjamejo, da ta tveganja veljajo tudi za njih kot posameznike. Drugi razlog pa so nagrade za izmenjavo osebnih podatkov.

Sorodne vsebine

Kategorije