Branje: 9 min

Novi AdWords prinaša številne prednosti za oglaševalce

Google Adwords platforma za spletno oglaševanje je s posodobitvijo prinesla številne novosti in prednosti. Preverite, kakšna je struktura platforme, kje najdete ključna orodja, kako oblikujete kampanje in kako se je spremenil proces postavljanja oglasnih skupin in oglasov.

New Adwords Experience|Novi AdWords prinaša številne prednosti za oglaševalce 1|Adwords Campaign Types|Adwords Account Overview|Novi AdWords prinaša številne prednosti za oglaševalce 4|Novi AdWords prinaša številne prednosti za oglaševalce 5|Creating Adwords Campaign|Adwords Campaign Types|Novi AdWords prinaša številne prednosti za oglaševalce 8|Adwords Ad Group Creation|Creating ads in Adwords|Adwords Ad Variations

Kazalo vsebine

Od zadnje prenove oglaševalske platforme Adwords je minilo že več kot osem let. Od takrat je prišlo do velikih premikov na tehnološkem področju z razmahom vse naprednejših pametnih telefonov in števila naprav, ki jih posamezniki uporabljajo doma in v službi. Spremenile so se tudi navade njihovih uporabnikov, ki do spleta dostopajo izven zavetja lastnega doma ali delovnega okolja. Drugačna je tudi dinamika dela in število oglaševalcev, ki platformo uporabljajo. Kumulativa postopnih sprememb je vodila do nujnosti nadgradnje oglaševalske platforme, kar je Google naznanil lani poleti in posameznim oglaševalcem omogočil dostop do beta verzije posodobljene platfome.
Danes je platforma, poimenovana New Adwords Experience, na voljo vsem uporabnikom in sledi grafični podobi ostalih Googlovih orodij, kot so Google Analytics, Optimize, Tag Manager in ostalim.

Katere novosti in prednosti prinaša? Kar berite naprej. 

Kaj želi Google s prenovo doseči?

Glavni Googlovi cilji, ki jih želi doseči s prenovo platforme, so omogočiti uporabnikom, da:

  • enostavno oblikujejo kampanje, skladne z njihovimi marketinškimi cilji,
  • prihranijo čas pri kreiranju kampanj in lažje dostopajo do najpogosteje uporabljenih orodij in funkcionalnosti,
  • hitreje pridobijo uporabne podatke o delovanju kampanj s pomočjo poročevalskih orodij in grafičnih vmesnikov,
  • uporabljajo nova orodja in možnosti pri kreiranju kampanj, ki so na voljo le v prenovljeni Adwords platformi.

Kljub prenovi in boljši uporabniški izkušnji je dobro poznavanje platforme ključnega pomena za izvajanje učinkovitega oglaševanja. Poglejmo si osnovno strukturo platforme, v nadaljevanju pa bomo predstavili nekatere novosti, ki so pomembne pri vsakdanjem ustvarjanju kampanj.

Želite prodati več z digitalnim marketingom

Struktura nove Adwords platforme

Ko ustvarimo nov Adwords račun, nas ob vstopu čaka vodena predstavitev v 5 korakih. Ta je zelo priročna za nove in neizkušene uporabnike, saj nam hitro in jasno prikaže funkcionalnosti platforme, ki jih napogosteje uporabljamo. Če želimo ponovno zagnati predstavitev izberemo možnost “Guided Steps”, ki se nam prikaže po kliku na ikono z vprašajem desno zgoraj. Podobna ikona se pojavlja v vseh korakih pri postavljanju kampanje, kar precej olajša delo novim uporabnikom.

Adwords Guided Steps

Osnovna struktura Adwords platforme ostaja enaka, spremenila pa se je postavitev in način dostopanja do posameznih orodij in podatkov. Na levi strani se nahaja dvo-nivojni meni. Izbiramo lahko med posameznimi tipi kampanj (search, display, Video … ), spodaj pa se nam prikažejo kampanje, glede na filter, ki ga izberemo (enabled, paused, removed). Zapomniti si morate ikono s tremi navpičnimi pikami, kjer izbirate možnosti in filtre znotraj vsakega od segmentov. Na vzporednem meniju v svetlejši sivi barvi boste opazili, da se spreminja glede na izbiro tipa kampanje. Pri Display kampanjah se na primer pojavita menija Topics in Placements, ki ju pri Search kampanjah ni.

Adwords Campaign Types

Meni se torej prilagaja funkcionalnostim, ki so na voljo pri posameznih tipih kampanj. Dodatna prednost je tudi hitrejše dostopanje do nastavitev posamezne kampanje, urnika, lokacij, prilagodljivih načinov ponujanja ter zgodovine sprememb.

Ena vidnejših novosti so tudi pregledna poročila o vaših kampanjah na vstopni strani. Tam najdete podatke o ključnih KPI-jih, ki vam dajo jasno sliko o delovanju posameznih kampanj. Kot pri vseh interpretacijah podatkov, pa morate seveda paziti na ustrezno segmentacijo in ne sprejemati odločitev na skupnih podatkih.

Adwords Account Overview

 

Omeniti velja tudi možnost rabe bližnjic. Do seznama vseh razpoložljivih dostopate s klikom na “?”. Nabor bližnjic se nenehno veča, njihova raba pa bo precej pohitrila potek vašega dela znotraj platforme.

Kje se nahajajo kjučna orodja?

Večina ključnih orodij se nahaja v meniju desno zgoraj. Ob kliku na ikono s ključem se odpre meni s 5 segmenti, kjer najdete načrtovalska orodja kot so Keyword Plannner in orodje za predogled oglasov, v ostalih segmentih pa nahaja knjižica za skupno rabo, orodja za avtomatizacijo oglaševanja, merjenje konverzije in atribucije ter nastavitve Adwords računa.

Adwords Tools

Nekatera od naštetih orodij (npr. Keyword Planner) zaenkrat ostajajo v stari podobi, kar pomeni, da boste ob kliku nanje preusmerjeni v staro platformo ali pa se vam bo odprl nov zavihek. Prehod med staro in novo platformo pa je zelo enostaven, saj imate v nastavitvah link do ene in druge. V stari platformi pa vas k prehodu na novo dodatno nagovarja moder gumb desno spodaj.

Velik napredek je zaslediti pri poročevalskih orodjih. Te se nahajajo pod ikono s histogrami, kjer so skrita tudi vnaprej definirana poročila oziroma “Dimensions”, kot so se imenovala v prejšnji verziji platforme. Poročila so grafično bolj izpopolnjena in pregledna.

Adwords Reporting Tools

Poglejmo si še ključna orodja, ki jih boste uporabljali znotraj kampanj, oglasnih skupin in oglasov/ključnih besed. Pod grafi na desni strani se nahajajo štiri ikone. Prva v obliki obrnjene piramide oziroma lijaka je filter, s katerim izbirate posamezne elemente glede na ime, status, ime in ostale parametre. Sledi okrogla ikona, ki vsebuje različne segmente, ki so podobni kot v stari platformi. Naslednja ikona, ki nakazuje stoplce služi izbiri metrik, ki jih želite spremljati v vaših tabelah, zadnji gumb pa je namenjen prenosu podatkov v obliki excel in ostalih vrst dokumentov.  

Poenostavljeno oblikovanje kampanj

Oblikovanje kampanj je v novi platformi enostavnejše in hitrejše. Če želimo oblikovati novo kampanjo, izberemo meni Campaigns v svetlo sivem meniju levo in nato kliknemo na velik moder gumb s plusom:

Creating Adwords Campaign

OPOMBA: Namenoma uporabljamo angleške izraze za številne pojme, saj platforme vedno uporabljamo v angleščini. Razlog za to je preprost. Če se pojavi kakšna težava ali pa katere funkcionalnosti še en poznate, je precej lažje poiskati informacije v angleškem jeziku kot slovenščini. Priporočamo vam rabo orodij v angleščini.

Na voljo imamo pet različnih tipov kampanj:

Adwords Campaign Types

Opazili boste, da ni več na voljo tipa kampanje “Search Network with Display Select”. Tega lahko izberete v naslednjem koraku, kjer obkljukate prikaz oglasov v prikaznem omrežju. Seveda pa vam ta tip kampanje odsvetujemo, saj gre za popolnoma drugačne tipe kampanj z različnimi marketinškimi cilji. Odločitev je odvisna od vaših izkušenj in budgeta, ki ga imate na voljo.

Ko izberete tip kampanje, vas v naslednjem koraku čaka izbor vašega marketinškega cilja:

Adwords Marketing Goals

Glede na izbor vam bodo na voljo različne nastavitve in napotki pri postavljanju kampanje. Osebno se postavljanja kampanje lotim brez izbora cilja, saj želim sam nastaviti vse parametre kampanje. Naslednji koraki so precej podobni delu v stari platformi, kjer nastavimo lokacije, jezik, budget, način ponujanja, razširitve oglasov in ostale nastavitve, ki so različne glede na izbran tip kampanje.

Kaj pa oglasne skupine in oglasi?

Ena boljših sprememb v platformi je proces postavljanja oglasnih skupin in vnašanja ključnih besed. Sedaj lahko že v tej fazi postavite več oglasnih skupin s klikom na gum “New Ad Group”. V vsako lahko vnesete ustrezne ključne besede in hitreje postavite celotno kampanjo.

Kljub napredku ostaja še veliko prostora za izboljšave. Naprimer dodajanje negativnih ključnih besed že v tej fazi, hkrati pa je orodje za pridobivanje dodatnih idej o ključnih besedah nazadovalo v primerjavi s staro platformo. Z razdelitvijo ključnih besed v kategorije je bila stara platforma bolj pregledna in uporabna.

Adwords Ad Group Creation

Podobno je tudi pri oblikovanju oglasov, ki je še hitrejše kot prej. Oglase lahko hitro kopiramo, dodajamo nove in, podobno kot prej, vidimo, kako bodo videti na različnih napravah.

Creating ads in Adwords

Omeniti velja še eno orodje, ki nam je lahko v pomoč pri A/B testiranju oglasov. Gre za t. I. Ad Variations, ki se nahaja v meniju Drafts & Experiments. Testiramo lahko različne gradnike oglasov in jih apliciramo na celotne račun ali posamezne kampanje.

Adwords Ad Variations

Če se na hitro vrnemo na prvi korak – postavljanje kampanje – velja omeniti še novost pri dodajanju razširitev oglasov. Veliko uporabnikov si težko predstavlja, kako posamezne razširitve izgledajo in kako jih pravilno oblikovati. Po novem nam je na voljo predlogled vsake od teh, kar je v veliko pomoč manj izkušenim uporabnikom.

Kaj pa ostale novosti?

Dotaknili smo se le manjšega dela novosti, ki jih prinaša nova Adwords platforma. Opozoriti moramo na veliko spremembo razpona dnevne porabe oglaševalskih sredstev. V preteklosti je lahko vaša dnevna poraba nihala do 20 %. Torej, če ste določili mesečni budget, je lahko bila na posamezni dan vaša poraba do 20 % večja od povprečja za posamezni dan. Od oktobra dalje so lahko nihanja tudi do 100 %. Če imate fiksen mesečni budget, bo končna poraba ostala znotraj zastavljenih smernic. Zalomi pa se lahko v primerih, ko kampanje predhodno prekinete, vaša poraba pa je višja od načrtovane. Google si to svobodo dopušča s ciljem izboljšati rezultate vaše kampanje na dneve, ko njegov algoritem predvidi več klikov in/ali konverzij iz naslova vaših kampanj.

Ostale novosti so t.i. Custom-intent občinstva za display kampanje, nova razširitev oglasov – Promotion extension, razširjeno demografsko ciljanje (dohodek gospodinjstva – kljub vprašljivi natančnosti podatkov v tej fazi), remarketing v GSP kampanjah (pred časom je bila izvzeta možnost ciljanja po domenah). To je le majhen del novosti, ki jih bomo podrobneje predstavili v prihodnjih zapisih.

Na vrsti se vi!

Predstavili smo vam osnovne lastnosti nove platforme. Kot vedno, je vsaka sprememba deležna določenega odpora, saj povsem spremeni način dela in spreminja utečene navade. Pomembno je, da take spremembe izkoristite za izboljšanje poznavanja orodja, ki ga že uporabljate in stopite iz cone udobja. V komentarjih zapišite, katere spremembe so vam olajšale ali otežile delo in o katerih funkcionalnostih bi želeli izvedeti več. Do takrat pa vam želimo uspešno spoznavanje z novo podobo Adwords platforme.

Sorodne vsebine

Kategorije