Branje: 4 min

Kako nova pravila o DDV spreminjajo spletno prodajo?

Nova evropska direktiva zahteva plačilo DDV za vse spletne nakupe, kar do sedaj ni veljalo vedno. Tako se ukinja prednost predvsem velikih kitajskih spletnih trgovin. Za mnoge privržence spletnih nakupov na platformah kot sta AliExpress ali Ebay so nakupi s 1. julijem postali bolj težavni in praviloma dražji.  V veljavo je namreč stopila pred štirimi […]

Kazalo vsebine

Nova evropska direktiva zahteva plačilo DDV za vse spletne nakupe, kar do sedaj ni veljalo vedno. Tako se ukinja prednost predvsem velikih kitajskih spletnih trgovin.

Za mnoge privržence spletnih nakupov na platformah kot sta AliExpress ali Ebay so nakupi s 1. julijem postali bolj težavni in praviloma dražji. 

V veljavo je namreč stopila pred štirimi leti sprejeta evropska direktiva, ki naj bi zaščitila spletne trgovce v EU, ki so bili dolgo v neenakovrednem položaju z azijsko konkurenco. Trg EU naj bi zaradi neizenačenih pogojev ob množičnih spletnih nakupih v tretjih državah izgubljal milijarde evrov v prihodkih.  

Davčni sistem obračunavanja davka na dodano vrednost (DDV) se v mnogih državah EU v zadnjih dvajsetih letih ni veliko spreminjal. Mnogi, ne samo davčni, ampak tudi trženjski strokovnjaki, so zato že dolgo izpostavljali sistemsko nujo po spremembah. 

Nato se je zgodila epidemija in izjemen porast spletnega nakupovanja, kar je pospešilo uvedbo nove ureditve obračunavanja DDV pri čezmejnem e-trgovanju v EU. 

Kaj prinaša nova ureditev?

Nova pravila izenačujejo pogoje spletne prodaje za podjetja iz EU in tretjih držav ter hkrati poenostavljajo obveznosti v zvezi z DDV pri čezmejnem e- trgovanju. Nova pravila za enotni digitalni trg naj bi bila tako bolj pravična, enostavnejša in omogočala manj prevar. 

Kaj to pomeni za spletne prodajalce iz Slovenije?

S tem bi se naj predvsem  poenostavilo plačevanje DDV. Še vedno namreč čakamo sprejem predlagane spremembe zakona o DDV, s katerim bi končno uzakonili direktivo EU. Zaenkrat je Ministrstvo za finance pripravilo pravilnika, ki te spremembe sicer že uvajata, navkljub še nepotrjenem zakonu.  

To so tri glavne spremembe:

Nič več oprostitve plačila DDV pri malih nakupih

Od 1. 7. 2021 je tako za vse blago, uvoženo v EU iz tretjih držav, treba plačati DDV. Ukinja se namreč oprostitev plačila DDV (za katero nekateri kupci morda niti niso vedeli) za uvoz blaga v EU v vrednosti, ki ne presega 22 evrov. Tako do sedaj ob nakupih male vrednosti, npr. s Kitajske, niste plačali DDV, kar po novem boste. Mali nakupi z AliExpress-a bodo torej nekoliko dražji. 

Nižji prag plačila za DDV v državi kupca

Do zdaj se je moral davčni zavezanec iz druge države članice EU, ki je prek spleta prodajal blago ali storitve slovenskim kupcem, pri nas identificirati in obračunati DDV, ko je s prodajo v Sloveniji presegel 35 tisoč evrov v enem letu. 

Spremembe pri obračunavanju carine

Do zdaj se je za pošiljke v vrednosti med 22 in 150 evri obračunal le DDV, carine pa ni bilo treba plačati. Ta se je plačala v primeru, da je vrednost blaga presegla 150 evrov. Izjeme so bile alkoholni in tobačni izdelki.

Po novem bo še vedno možna omenjena oprostitev plačila carine, a pod pogojem, da bo prodajalec iz tretje države imenoval posrednika v EU, ki bo poskrbel za plačilo DDV-ja in bo tudi predložil poseben obračun DDV-ja. Prav tako se bo moral prodajalec iz tretje države vključiti v posebno uvozno ureditev VEM.

»Ves DDV na enem mestu«

Gre za “one-stop shop” oz. “sistem vse na enem mestu“, ki bo spletne prodajalce odvezal obveznosti registracije za DDV in plačila davka posamično v vsaki članici EU, v kateri bo spletni prodajalec prodal za več kot deset tisoč evrov blaga ali storitev. 

To pomeni, da se spletnim prodajalcem ne bo treba registrirati za DDV v vsaki posamični državi EU, kjer bo prodal za več kot 10 tisoč evrov, saj bo prek naših eDavkov obračunal DDV tudi za npr. nemški trg. 

Novi sistem torej omogoča, da se dobavitelji identificirajo za DDV v eni državi članici in da v tej državi članici obračunavajo DDV, ki ga dolgujejo v kateri koli drugi državi članici. Na FURS se podjetja že lahko prijavijo za sistem VEM.

Sorodne vsebine

Kategorije