Branje: 3 min

Kaj je Google Play trgovina?

Google Play je uradna trgovina z aplikacijami za Android naprave. Ponuja brezplačne in plačljive aplikacije ter druge digitalne medije. Pri uporabi se lahko pojavljajo težave pri nameščanju aplikacij in odpravljanju napak. Google Play redno nadzira in odstranjuje zlonamerne aplikacije.

google play store

Kazalo vsebine

Google Play (prej Android Market), je Googlovo spletišče, na katerem je vključena spletna trgovina z glasbo, filmi, knjigami in Android aplikacijami, ter medijskim predvajalnikom. Upravlja in razvija jo Google. Služi kot uradna trgovina z aplikacijami za naprave z Android operacijskim sistemom.  V zvezi z varnostjo je bilo obravnavanih več vprašanj. Znani so primeri distribucije zlonamerne programske opreme v aplikacijah, ki so bile prosto dostopne v trgovini. Google Play sedaj to uspešno rešuje z rednim preverjanjem varnosti objavljenih aplikacij.

 

Kaj vse Google Play trgovina ponuja?

Trgovina Google Play Store ponuja brezplačne in plačljive aplikacije ter druge digitalne medije. Za nakup plačljive aplikacije potrebujete kodo s predplačniškega darilnega bona za Google Play oziroma podatke o kreditni kartici. Darilne bone za Google Play je mogoče kupiti pri različnih prodajalcih. V Google trgovini boste našli:

  • android aplikacije,
  • igre,
  • glasbo,
  • knjige,
  • filme in TV oddaje,
  • publikacije in revije
  • naprave.

Ni pa vsa ponudba dostopna vsem. Na koncu prispevka si poglejte, do katerih vsebin lahko dostopamo v Sloveniji.

 

Nameščanje aplikacij iz trgovine Google Play

Če bi radi preizkusili novo aplikacijo, se boste morali odpraviti v trgovino Google Play. To je uradni način raziskovanja in prenosa aplikacij za Android, postopek namestitve pa je zelo preprost. V telefonu odprite trgovino Google Play, poiščite aplikacijo, ki jo želite prenesti, in kliknete gumb namesti. Aplikacija je po končanem prenosu samodejno nameščena in dodana. Aplikacije lahko uporabljate na pametnem telefonu, tablici ali televizorju. Potrebujete le internetno povezavo in odprt Google račun. Če imate težave pri nameščanju aplikacij, obiščite spletno stran Google pomoč.

 

Težave pri nameščanju in odpravljanje napak

Ljudje imajo velikokrat težave, da se trgovina Play ne odpre, naloži ali pa ne prenaša aplikacij. Skupina za Google Play je seznanjena s to težavo in jo poskuša odpraviti. Če se tudi vam pojavi taka težava, jo poskusite rešiti z naslednjimi koraki.

  • Čiščenje predpomnilnika Trgovine Google Play in Storitev Google Play.
  • Če težava še vedno ni odpravljena, poskusite počistiti podatke Trgovine Google Play.
  • Če tudi to ni dovolj, odstranite Google Račun, znova zaženite napravo in nato znova dodajte Google Račun. Nato poskusite prenesti aplikacijo.

Sedaj bi moralo delovati.

 

Dostop do trgovine Play v Sloveniji

Dostopnost do vse ponudbe Google Play Store in enaka za vse države. V Sloveniji lahko dostopamo do:

  • Plačljivih in zastonj aplikacij ter iger. Uporabniki lahko igre in aplikacije uporabljajo, razvijalci pa jih lahko prodajajo.
  • Filmi.
  • Glasba.

Ne moremo pa dostopati do naprav, revij, knjig in serij. Razlog za to se skriva v velikosti trga. Slovenija z vidika uporabe revij, knjig in serij ni dovolj velik trg, da bi bila zanimiva za Google. Glede naprav pa je razlog povsem logistične narave. Naprave lahko kupimo tudi kje bližje.

 

Google Play in zlonamerne aplikacije

Google Play se vseskozi srečuje z zlonamerno programsko opremo v aplikacijah. Pred kratkim (junija 2020) je iz trgovine Play umaknil 25 aplikacij, da bi vas zaščitil pred resno grožnjo, povezano s Facebookom. Zlonamerne aplikacije namreč ukradejo Facebook podatke ob vpisu. Takoj ko namestite eno od teh aplikacij, se skrita koda, ki je običajno vdelana v aplikacijo, aktivira. Ko uporabnik odpre aplikacijo Facebook, pa začne delovati. Lahko posnema Facebook pojavno okno, kar vas usmeri na ponarejeno prijavno stran.

Sorodne vsebine

Kategorije