Branje: 4 min

Do nove spletne strani s pomočjo brezkodne rešitve

Če ste se ravno znašli na podjetniški poti ali pa razmišljate o dodatnem poslu, se boste težko izognili spletnemu nastopu. Dandanes skorajda ni več mogoče, da bi zagnali uspešen posel brez spletne strani. Morda k temu sodita tudi  spletna trgovina ali mobilna aplikacija.  Za to potrebujete nekoga, ki vam bo izdelal spletno stran ali trgovino. […]

Kazalo vsebine

Če ste se ravno znašli na podjetniški poti ali pa razmišljate o dodatnem poslu, se boste težko izognili spletnemu nastopu. Dandanes skorajda ni več mogoče, da bi zagnali uspešen posel brez spletne strani. Morda k temu sodita tudi  spletna trgovina ali mobilna aplikacija. 

Za to potrebujete nekoga, ki vam bo izdelal spletno stran ali trgovino. Potrebujete torej programerja. Ta vam bo spletni nastop, v takšni ali drugačni obliki, omogočil za nekaj tisoč evrov. Odvisno od zahtevnosti in obsega projekta, seveda. 

Kaj pa če bi obstajal način, da sami, brez znanja programiranja, »postavite« svojo spletno stran ali trgovino? Morda celo aplikacijo? Tudi to je dandanes že mogoče. 

Spletna orodja brez kode, »no code« oz. brezkodna programska orodja namreč že zagotavljajo podjetnikom, da si tudi brez programerskega znanja lahko utrejo novo pot do uresničitve poslovnih idej.

Primer iz prakse

Na spletni strani Wired lahko preberete dober primer brezkodnega poslovnega modela.

Dani Bell je bila britanska tekstopiska, ki je želela zagnati svoj startup. Ker ni znala programirati, je združila več spletnih storitev, ki ponujajo različne programske rešitve. Spletno stran je izdelala s pomočjo platforme Webflow. Na tej so stranke naročile Danijine storitve. Ko so stranke pri naročilu na spletni strani vnesle svoje podatke, so se ti prenesli v bazo podatkov Airtable, ki je precej podoben programu Excel. Airtable in Webflow je med seboj povezovalo orodje Zapier, ki deluje po programerski logiki in povezuje različne spletne storitve. Ko npr. Bellova dodeli zunanjemu sodelavcu določeno delovno nalogo, Zapier avtomatsko ustvari Googlov dokument in ji preko Slacka sporoči, ko je naloga opravljena. 

Navedene brezkodne platforme vam lahko omogočijo spletni nastop v različnih oblikah, brez znanja programiranja. Gre za alternativo dokaj dragemu razvoju programske opreme, kjer kodo pišejo programerji. Le-te pa si predvsem mala podjetja težko privoščijo, njihove plače, ki so visoko nad povprečjem, so dobro znane. 

Pomoč najdete na spletu

Pomislili boste, da so brezkodna orodja podobna ustvarjanju spletne strani na kateri od avtomatiziranih CMS platform kot sta WordPress ali Shopify. Drži, na ta način lahko pridete do spletne strani ali spletne trgovine brez znanja pisanja kode. Tudi način upravljanja »drag and drop« je podoben. Ostale brezkodne rešitve, ki smo jih omenili zgoraj, pa vam lahko omogočijo mnoge druge funkcionalnosti. Možnosti je vse več, nekaj smo jih navedli, ostale pa lahko poiščete na spletu.     

Upravljanje različnih brezkodnih platform je dokaj preprosto, predvsem pa intuitivno. Bistvo vsega je seveda to, da ne potrebujete posebnega znanja, da bi jih lahko uporabljali. YouTube ponuja kar nekaj zelo gledanih kanalov, kjer se lahko seznanite z  uporabo različnih brezkodnih rešitev. 

Povsem brez kode pač ne gre

Do sedaj se sliši izjemno, saj tudi je. Seveda pa obstajajo določene pomanjkljivosti uporabe takšnih orodij. Prvi problem je v tem, da gre za uporabo različnih spletnih orodij različnih proizvajalcev. Če gre kaj narobe, boste še vedno potrebovali programerja, ki pozna kodo. V resnici brezkodni sistemi niso zares brezkodni (no code), ampak so nizkokodni (low code). Drži, da omogočajo uporabo brez programerskega znanja, medtem ko sami seveda vsebujejo programsko kodo. 

Drugi problem je lahko slabša varnost, predvsem kar se tiče varovanja in obdelovanja podatkov. 

Nov razvojni mejnik 

Čeprav nekateri morda trdijo, da je brezkodno programiranje le trend, pa gre za precej več. Ker so ta nova orodja vse bolj razširjena, ustvarjajo nov tip gospodarstva, ki že oblikuje številna področja življenja, poslovanja in izobraževanja. Mnogi analitiki pravijo, da gre za podoben skok tehnološkega napredka kot je bil izum ali razvoj osebnih računalnikov. Spletna orodja brez kode zagotavljajo podjetnikom brez tehničnega znanja novo pot do uresničevanja svojih idej in inovacij ter tako prinašajo nov način ustvarjanja.

Sorodne vsebine

Kategorije