Branje: 3 min

Kako narediti spletno stran in kakšna je cena?

Razmišljate o novi spletni strani ali prenovi? Pri tem ima veliko vlogo cena izdelave spletne strani, ki v veliki meri pretehta, koliko smo pripravljeni vložiti v svoj spletni nastop. Preverite, koliko stane izdelava spletne strani in kaj lahko pričakujete za svoj denar.

Kazalo vsebine

Obstajata dva načina postavitve spletne strani, tudi izdelave spletne trgovine. Naredi sam ali najemi strokovnjaka. Navodila za izdelavo so nam dostopna že na vsakem koraku. Za posameznike brez izkušenj lahko to hitro postane težava, saj zahteva celostni pristop. Spletno mesto je namreč prvi stik z morebitno novo stranko. Cena izdelave spletne strani zato ne sme biti edini kriterij. Bi mogoče razmislili o najemu strokovnjaka? V nadaljevanju si bomo ogledali, koliko stane izdelava spletnih strani.

 

Kakšna je cena izdelave spletne strani?

Če se postavitve lotimo v lastni režiji, nam strošek prestavljata gostovanje in nakup domene, kar na leto nanese približno 70,00–80,00 €, odvisno od izbire ponudnika. Dodaten strošek lahko predstavlja plačljiva predloga (40,00–60,00 €), ki si jo nato z lastnim vložkom lahko prilagodimo sami.  Če pa za isto nalogo najamemo strokovnjaka, moramo prej omenjenemu strošku prišteti še storitev postavitve spletnega mesta. Tudi tukaj se cene gibljejo v rangih in so odvisne od več dejavnikov. Cene osnovnih spletnih strani se začnejo pri 1000,00 € in z zahtevnostjo ter predlogami po meri rastejo – od 1500,00 € dalje.

 

Izdelava spletnih strani WordPress v lastni režiji

Obstaja kar nekaj brezplačnih programov za izdelavno spletnih strani, najbolj znan pa je WordPress. Ko se boste lotili dela, glejte na uro in si odgovorite na vprašanja: Ali je brezplačna izdelava strani, ki se je lotimo sami, res brezplačna? Kaj pa naš vložen čas v učenje novih veščin? Koliko ur smo preživeli za računalnikom in iskali navodila za izdelavo? Koliko torej stane izdelava spletnih strani? Manj ali več, kot je vreden vaš čas? Velikokrat nato ugotovimo, da je to za nas prevelik zalogaj. Nato si omislimo strokovnjaka. Izdelka se ne moreta primerjati.

 

Izdelavo spletne strani prepustimo strokovnjaku

Spletna stran mora delovati brez težav. To je glavni kriterij, da bodo morebitne nove stranke na spletni strani tudi ostale. Poleg postavitve in izgleda nove strani, pa vam strokovnjaki lahko ponudijo tudi optimizacijo, vzdrževanje in urejanje spletnih strani, tudi programiranje. Te storitve so dodatno plačljive, vendar nujno potrebne. Cene osnovnih paketov optimizacije se začnejo pri 300,00 €. Za napredek posla ni dovolj samo prisotnost na internetu. Google vas mora tudi najti po določenih kriterijih. Znate sami narediti tudi to?

 

Prednost najema strokovnjaka za izdelavo spletno stran

Izgled spletne strani in njena celostna podoba pustita prvi vtis na obiskovalca. Naj bo ta prijeten in zanimiv. Strokovnjaki bodo najprej spoznali vas in vaše podjetje. Na podlagi tega bodo ustvarili celostno podobo vaše spletne strani in strategijo pojavljanja na internetu. Tudi to prispeva k prijetni uporabniški izkušnji. To so samo nekatera izmed znanj, s katerimi strokovnjaki razpolagajo. Ta znanja in poznavanja različnih orodij med sabo povežejo v končni izdelek – spletno stran. Ta je prijazna uporabniku in všeč tudi Googlu. To je naš cilj.

 

Kdo vam bo torej postavil spletno stran?

Vse zgoraj opisane elemente moramo povezati v neko celoto, zato moramo biti malo računalničarja, malo psihologa in malo esteta. To je seveda lažje narediti, če imamo z izdelavo spletnih strani že izkušnje. Smo pripravljeni za učinkovito delovanje strani žrtvovati svoj čas za študij novih vsebin? Bi rajši naš čas namenili našim bližnjim? Postavitev spletnega mesta pa raje prepustili strokovnjaku in ga temu primerno plačali? Če imamo sredstva, najemimo strokovnjaka, čas pa podarimo svojim najbližjim in poslu. Čas je denar.

Sorodne vsebine

Kategorije