Branje: 5 min

Tehnična optimizacija spletnih strani (ena na ena)

Biti med prvimi zadetki na Googlu je nekaj, o čemer sanja večina podjetij. Nobena druga oblika promocije namreč ne prinaša tako dobrih rezultatov. Preverite, kako si lahko s tehnično optimizacijo spletne strani uspeh zagotovite že v najzgodnejših fazah njenega razvoja.

Kazalo vsebine

Prav vsi, ki ste se hote ali nehote znašli v svetu digitalnega marketinga, ste že slišali za optimizacijo spletnih strani (SEO). Optimizacijo spletne strani sestavlja pomemben del, pri katerem gre v praksi za tehnični poseg v spletno stran – imenujemo ga tehnična optimizacija. Navadno tehnično optimizacijo izvede programer po navodilih osebe, ki pripravi navodila za ustrezno implementacijo.

Širše gledano je optimizacija spletnih strani oziroma SEO (Search Engine Optimization) preprosto povedano proces, katerega cilj je dobro rangiranje spletne strani na iskalnikih, kot so Google, Binge in ostali.
Opomba urednika: Aktualni tržni delež iskalnikov po državah si lahko ogledate na spletni strani (gs.statcounter.com) oziroma je razviden iz spodnjega grafa.  

Source: StatCounter Global Stats – Search Engine Market Share

SEO je najuspešnejši in stroškovno najučinkovitejši način za doseganje strank v ključnih trenutkih, tj. ko na spletnih iskalnikih iščejo rešitve za svoje probleme. Pripomore k večjemu obisku spletnega mesta, prepoznavnosti podjetja in, seveda, k višji stopnji konverzije. 

Tehnična optimizacija spletne strani za iskalnike je za podjetja – zlasti za tista, ki so na začetku svoje poti – nepogrešljiva. Kako torej osvojiti ta postopek in si zagotoviti prvo mesto na Googlu

Kje začeti

Statistično gledano najvišje rangirajo spletne strani z urejeno, logično in kvalitetno strukturo ali arhitekturo spletnega mesta. Dobra struktura pomaga tako obiskovalcem kot tudi iskalnikom krmariti po vaših vsebinah, s tem pa neposredno podpira vaše ostale aktivnosti optimizacije spletne strani (vir: Ahrefs).

Tisti, ki svojo spletno stran šele postavljate, imate torej lahko veliko praktično prednost. 

6 nasvetov za dobro tehnično SEO strukturo 

Začnite z vizualnim načrtom

Verjetno se gradnje hiše ne bi lotili brez izdelanega načrta. Prav nič drugače ne bi smelo biti s spletno stranjo. Z vizualnim načrtovanjem boste lažje optimizirali strukturo, prav tako pa bo končni načrt v pomoč celotni ekipi, ki bo sodelovala pri izgradnji. Za to lahko uporabljate kar nekaj dostopnih orodij, ki omogočajo pregledno načrtovanje strukture (npr. Figma).

Preverite, kakšno strukturo spletne strani imajo vaši konkurenti                

Načrtovanje strukture spletnega mesta “iz nule” je lahko precej zapleteno, sploh, če gre za obsežnejšo stran. Zato si najprej oglejte strani vaših najuspešnejših konkurentov, saj so njihova spletna mesta gotovo dobro strukturirana. Uporaba strukture, ki je podobna strukturi vaših konkurentov, pri obiskovalcih ustvarja tudi občutek domačnosti. 

Če imate spletno trgovino, preverite tudi, kako se tega lotevajo velikani, kot je na primer Amazon. Slednji v načrtovanje in izboljševanje spletne strani letno vlagajo kar nekaj odstotkov svojega prometa, kar v praksi ni zanemarljivo.

UX in SEO hodita z roko v roki 

Spletni iskalniki se vse bolj osredotočajo na vedenje uporabnikov in UX (uporabniško izkušnjo). Najboljše SEO prakse tako že vključujejo več vidikov intuitivnega in kakovostnega UX dizajna. Mednje spadajo hitrost in odzivnost spletne strani, dobra prilagojenost mobilnim napravam, enostavno navigiranje in zanimive vsebine. 

Najpogosteje uporabljene strukture

Dve najpogostejši vrsti strukture spletnih strani sta t. i. “globoka” (deep) in “ploska” (flat). Globoka spletna mesta ustvarjajo dolgo vrsto povezav za dostop do podrobnejših vsebin. Ploska struktura na nasprotni strani pa zahteva minimalno število klikov za dostop do katerekoli strani (vir: Search Engine Land). Poskrbite, da bodo poti do konverzijskih strani kratke. Sicer boste po nepotrebnem odvračali potencialne kupce. 

Glavni meni ni prostor za eksperimentiranje 

Glavni meni vaše spletne strani je osrednje orodje za navigacijo po njej. Za čim boljši UX in SEO mora biti glavni meni jasen ter preprost za uporabo. To najlažje dosežete tako, da se držite standardnih oblik, ki jih uporabljajo tudi druge spletne strani in ki so jih uporabniki najbolj navajeni. Takšne menije Google najlažje dešifrira in posledično tudi izpostavlja.  

Ključne besede so ključnega pomena

Seveda pri vsem tem ne smete pozabiti na ključne besede. Če nihče ne išče tistega, o čemer pišete, ne boste dobili prometa. Pika. 

Za načrtovanje uspešne strukture morate poznati teme, na katere se boste osredotočili, in primarne ključne besede znotraj teh tem, za katere se želite uvrstiti med prve zadetke na Googlu (in drugih iskalnikih). Vaše analize ključnih besed morajo biti vaše glavno vodilo.

Strokovnjak naj bo soodločevalec že v najzgodnejših fazah 

Priporočljivo je, da SEO prakse implementirate že v najzgodnejših fazah razvoja spletne strani. Strokovnjak za optimizacijo spletnih strani naj bo pri tem vaš najtesnejši prijatelj, saj mora za seboj imeti že kar nekaj načrtovanj in več let izkušenj. Gre namreč za kompleksno in zapleteno področje digitalnega marketinga, kjer za doseganje želenih rezultatov laično znanje običajno ne zadošča. 

Če še nimate SEO strokovnjaka, s katerim bi lahko poskrbeli za pravilno tehnično zasnovo optimizacije spletne strani, ste na pravem mestu! Oddajte kratek obrazec za povpraševanje in preverite, kako vam lahko pri izdelavi ali prenovi vaše spletne strani pomagajo naši strokovnjaki. 


Viri:

Ahrefs. Website Structure: How to Build Your SEO Foundation. Dostopno prek https://ahrefs.com/blog/website-structure/

Figma. Dostopno prek: https://www.figma.com/

Search Engine Land. The SEO benefits of developing a solid site structure. Dostopno prek: https://searchengineland.com/seo-benefits-developing-solid-site-structure-277456

Search Engine Market Share Slovenia. Dostopno prek: https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/slovenia

Sorodne vsebine

Kategorije