Branje: 6 min

Vaš budget za vsebine narašča, vaša konverzija pa ne – zakaj?

Odkrijte 2 ključna razloga, zakaj vaša vsebina ne dosega želene konverzije in kako lahko izboljšate rezultate. Namig: odgovor se ne skriva v objavljanju še več vsebine.

Kazalo vsebine

V povprečju podjetja vsako leto povišajo budget za vsebine in vsebinski marketing za 15.8 % (statista.com).

Med njimi ste verjetno tudi vi.

Ampak … ali se tudi vaša konverzija vsako leto viša za enak odstotek?

Če ne poznate odgovora v tem trenutku, nič hudega.

Skoraj 40 % podjetij ne pozna odgovora

V raziskavi iz 2020 je 61 % marketinških strokovnjakov odgovorilo, da njihova podjetja merijo ROI oz. donosnost naložbe v vsebine. 

Kar pomeni, da skoraj 40 % podjetij ne spremlja učinkovitosti vsebin, v katere vlagajo vedno več denarja.

Kako (ne)premišljena je ta poteza, ponazorimo z drugim primerom. Verjetno se strinjate, da nobeno proizvodno podjetje ne bo investiralo v nakup nove peskalne kabilne, ne da bi spremljalo, kako je investicija pomagala povišati proizvodne kapacitete ali skrajšati dobavne roke.

Zakaj je torej pri investiciji v vsebine pristop popolnoma drugačen?

V nadaljevanju spoznajte 2 glavni napaki, zaradi katerih podjetja, ki na zelo intuitiven, a napačen način vlagajo v vsebino, izgubljajo konkurenčnost.

Zakaj se sploh višajo budgeti za vsebino?

Podjetja, ki pridejo do naše agencije, so povečini ujeta v eno izmed zmotnih miselnosti o vsebini. Prepričana so namreč, da potrebujejo več vsebine ali pa da potrebujejo drugačno vsebino.

Zato vlagajo vedno več denarja v produkcijo vsebine, a ne pridejo do želene konverzije.

Obstaja velika verjetnost, da je tudi vaše podjetje poskušalo na ta način izboljšati rezultate vsebinskega marketinga. Je delovalo?

5x več vsebine ne bo prineslo 5x več leadov

Ni rešitev v ustvarjanju vsebine z najboljšimi naslovi, da nanjo klikne čim več ljudi. Prav tako ni rešitev v objavljanju več vsebine, da ste ves čas prisotni na vseh kanalih.

A točno to počnejo podjetja, preden se obrnejo na nas.

To ni nič nenavadnega ali čudnega.

Gre namreč za intuitivno in dobronamerno početje, ki se vsem zdi naravno.
Verjetno je tudi vam znano.

Maksimalno se fokusirate na ustvarjanje vsebine, pri tem pa pozabljate na učinek, ki ga ima posamezen kos vsebine na konverzijo.

Zato višate budgete, še vedno pa delate enake stvari – samo več stanejo. Simptomi tega pristopa se kažejo predvsem v 2 napakah.

Napaka #1

Z višjimi budgeti za vsebino pride tudi miselnost, da je potrebno delati bolj sofisticirane ali pa drugačne vsebine. Zato se vlaga v kompleksne infografike, epske videe, ki upajo, da bodo viralni, v fotografije za družbena omrežja, čudovite PDF kataloge in podobno.

S tem ni nič narobe, če omenjene vsebine ustvarjamo ciljno usmerjeno in imajo tehtno mesto v nakupnem procesu vašega kupca. Če pa jih delate zato, ker jih dela konkurenca, ker ste jih opazili med trendi za 202x ali pa ker so všeč vašemu direktorju, pa vam povišani budgeti ne morejo prinesti višje konverzije.

Še vedno namreč delate enake stvari, le lepše so videti in posledično stanejo več.

Napaka #2

Drugi simptom višjih budgetov za vsebine je povečanje količine vsebin.

Gre za tipično in preverjeno miselnost starega marketinga, ki še vedno močno preveva slovenski marketinški prostor. Ko je premalo rezultatov, zakupimo še več oglasnega prostora. Torej, več tistega, kar je doslej prinašalo povprečne rezultate, naj bi prineslo nadpovprečne rezultate.

To je poteza, ki na spletu preprosto ne deluje. S tako taktiko lahko namreč dosežete celo nasproten učinek. Vaša vsebina zaradi velikega obsega postane predvidljiva in tudi pozabljiva.

Od priročnega obliža do kronične razjede v marketingu

Če se vam opisana pristopa zdita priročna rešitev, kako pojačati svojo prisotnost na spletu, gre samo za pisan otroški obliž, ki začasno zakrije rano in vam lahko celo nariše nasmeh na obraz. Omenjena pristopa vas namreč tako okupirata, da se lahko počutite zelo aktivno in celo kreativno, a zgolj navidez.

Zapravljate namreč zelo vredne vire za nekaj, kar vam ne prinaša konverzije. Hkrati vam takšen fokus na iskanju drugačnih vsebin ali večjega obsega vsebin zmanjšuje nabor idej. Čez čas se znajdete v situaciji, kjer imate razjedo v marketingu, ki je ne morete več zakriti z obližem. Denar vam odteka, vi pa ne znate narediti nič, da bi začel tudi pritekati.

Torej, če trenutno zasledujete samo formo vaše vsebine (“naj bo drugačno in lepo”) ali pa količino (“ne objavljamo dovolj”), obstaja velika verjetnost, da vaša vsebina nima nobenega uporabnega sporočila.

Če vaša vsebina ni koristna za kupca, potem zagotovo tudi ne bo prodala in prinesla konverzije.

Pravo ravnotežje

Tu seveda pride do trenja. Neka minimalna prisotnost na spletu se seveda pričakuje od vseh. Od lokalnega sladoledarja in krovca do mednarodne naftne družbe in slovenske vlade.

Ampak tu ne smemo zamešati vsebine, ki kaže samo na prisotnost – na to, da smo živi – z vsebino, ki nam pomaga prodati in zvišati konverzijo.

Nič ni narobe z objavami, da se je vaša ekipa udeležila regionalne konference ali da imate novega sodelavca v računovodstvu. Verjetno boste za te objave prejeli več engagementa kot za ostaje objave na družbenih omrežjih.

Narobe pa je, če pričakujete, da je to vsebina, ki vam pomaga pri prodaji ali lead generation aktivnostih.

In narobe je, če so to edine vsebine, ki jih pošiljate v svet. Zanje namreč trošite ogromno energije in tudi denarja, nimate pa rezultatov. Samo dodajate k že tako preglasnemu šumu na spletu, učinka pa ne dosežete.

Kako z vsebino do konverzije

Na Madwise prejemamo vedno več povpraševanj po vsebini, ki prinaša učinek in ki ni namenjena sama sebi. 

Večinoma gre za podjetja, ki so že aktivna na tem področju. Sami pišejo vsebine, najemajo študente ali pa celo agencije, ki zanje ustvarjajo vsebine. Ampak ne uspejo doseči želene konverzije.

To pa ne pomeni, da je ni možno doseči.

Si tudi vi želite za 22 % več organskega obiska?

S pripravo SEO optimizirane vsebine smo enemu izmed največjih podjetij na področju zdravstvenih zavarovanj uspeli pripeljati za 22 % višji organski obisk.

Drugemu naročniku s področja zobozdravstva pa smo z učinkovito distribucijo vsebine pomagali doseči 80 % konverzijo in za 50 % nižje stroške na pridobljen lead. Aktivnosti so bile tako učinkovite, da je naročnik predčasno ugasnil kampanjo, saj so bili vsi razpoložljivi termini za obisk ordinacije zasedeni še pred koncem kampanje.

Če želite tudi v vašem podjetju objavljati vsebine, ki uspešno prodajajo, se nam oglasite in nam napišite, kakšna je vaša želena konverzija. Mi pa vam jo pomagamo doseči.

Sorodne vsebine

Kategorije